APRENEM

JOSEP CARNER

Ahir, 4 de juny de 2020 va fer 50 anys de la mort de Josep Carner. Nascut a Barcelona, va ser periodista, autor de teatre i traductor català. També és conegut com el príncep dels poetes catalans i el màxim representant de la poesia del Noucentisme. A més de les obres signades amb el seu nom, va utilitzar nombrosos pseudònims, sembla que fins a 49, sobretot en articles i texts per a publicacions. 

Ja amb 12 anys va començar a enviar escrits a la revista L'Aureneta amb pseudònims, convertint-se en col·laborador habitual. Va ser a l'escola on va prendre consciència que la seva passió eren les lletres, tot i el seu interès en les ciències. 

Amb 13 ans va entrar a la Universitat de Barcelona, on va descobrir el catalanisme i del 1899 al 1905 guanyaria fins a tretze guardons, el primer premi literari van ser els Jocs Florals de Barcelona. Durant una època de treball a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va col·laborar amb Pompeu Fabra en la fixació i l'enriquiment de la llengua. Va escriure una gran quantitat d'obres, entre les més importants trobem: Els fruits saborosos, Cor quiet, Llibre dels poetes i Bella terra, bella gent. 

Durant la Guerra Civil espanyola, com molts altres intel·lectuals afins a la República, va haver d'exiliar-se primer a Mèxic i, en acabar la Segona Guerra Mundial va instal·lar-se a Brussel·les, on moriria als 86 anys. 


___________________________________________________________________________________________________________

Cristina Fernández Cubas

Cristina Fernández Cubas, nascuda l'any 1945 a Arenys de Mar (Barcelona) és escriptora i periodista, especialitzada en relats breus: els contes. 

Ha escrit llibres com Mi hermana Elba (1980), Con Agatha en Estambul (1994), Parientes pobres del diablo (2006) o Todos los cuentos (2009), una recopilació dels llibres anteriors. Tot i això, també ha escrit novel·les.

La Cristina utilitza els models de narració fantàstica per enfrontar als seus personatges, principalment femenins, a uns ambients inquietants, plens de suggestions, de manera que la persona lectora és part activa del desxiframent de les claus i dels silencis, de la comprensió de les raons de les conductes i psicologies dels personatges. 

La seva obra ha rebut sempre un molt bon tracte per part de la crítica i les lectores i configura un dels universos literaris més originals i fascinants de la literatura espanyola.


 ___________________________________________________________________________________________________________

Victor Hugo

Víctor Hugo va ser un poeta, dramaturg i novel·lista francès nascut l'any 1802 i tot just avui se celebren 135 anys de la seva mort a París. Va néixer poc després d'acabar la Revolució Francesa i la seva obra més coneguda "Els Miserables", s'ambienta en la rebel·lió protagonitzada al juny de 1832 per la gent que havia acabat decepcionada amb la Revolució Francesa, perquè creien que després de tota la lluita, res havia canviat i seguien havent miserables a cada cantonada. 

Avui dia, Víctor Hugo està considerat un dels escriptors més importants del segle XIX i amb una gran qualitat literària, bona part inspirada en la seva pròpia vida privada, doncs va ser molt agitada, plena d'amants, infidelitats i tragèdies. 

Dels llibres "Els Miserables" també podeu trobar l'adaptació cinematogràfica i se n'han fet nombroses interpretacions musicals arreu del món.

  

___________________________________________________________________________________________________________

Almudena Grandes

Avui l'Almudena Grandes celebra els seus 60 anys! Per això, dediquem aquesta publicació a parlar d'aquesta escriptora nascuda a Madrid. 

La seva primera novel·la, Les edats de Lulú (1989), va tenir un gran èxit de crítica i públic, i va ser traduïda a més de 20 idiomes. Amb aquesta novel·la va obtenir el premi Sonrisa Vertical de novel·la eròtica i va ser duta a cine per en Bigas Luna l'any 1990. 

L'any 1997 es va convertir en la primera dona que ha rebut el premi Rossone d'Oro. D'altra banda l'any 2018 guanya el Premi Nacional de Narrativa.

Gran part de la seva novel·lística està ambientada als últims anys del segle XX i mostra la vida quotidiana del canvi de segle a Espanya. També li interessa la Guerra Civil Espanyola, centrant una sèrie de llibres en aquest conflicte bèl·lic, anomenada Episodis d'una guerra interminable. La cinquena entrega i últim llibre publicat per l'autora és La madre de Frankenstein, ubicada a la dècada dels 50.

___________________________________________________________________________________________________________

 Mary Wollstonecraft

Tal dia com avui, 27 d'abril, l'any 1759, naixia a Londres l'escriptora i filòsofa Mary Wollstonecraft. Segurament coneguem millor a la seva filla, l'escriptora del llibre Frankenstein (Mary Shelley); però, Mary Wollstonecraft va causar un gran enrenou en aquella època.

La seva vida semblava destinada a ser la típica d'una dona del segle XVIII, però gràcies a l'amistat de Jane Arden, va poder començar a donar classes si submergir-se en un ambient d'intel·lectualitat. Va ser durant aquests anys quan van començar a desenvolupar-se dos dels valors més importants per a ella: la racionalitat i el respecte per l'ésser humà, fos quin fos el sexe d'aquest. 

Després de la mort d'una gran amiga, la Fanny Bloom, va establir-se a Irlanda per treballar com institutriu, en aquella època publicaria Relats originals de la vida real (1788). Però, frustrada al veure les poques opcions laborals que la societat de l'època oferia a les dones amb gran cultura (però no riques), va decidir marxar sola a Londres i convertir-se en escriptora. Allà va començar a realitzar traduccions i va començar a escriure ressenyes literàries.

Així i tot, va ser a París on va poder seguir els successos revolucionaris que estaven tenint lloc a França. Allà va veure que aquell podia ser el punt de partida dels canvis socials que ella desitjava i va escriure Vindicació dels drets de l'home (1790), rebatent les idees d'un antirevolucionari pensador anglès. Quan veu que es fa la publicació d'un document a l'Assemblea Nacional Constituent en el qual es recomana que l'educació de les dones es mantingui simplement a l'àmbit domèstic, Mary Wollstonecraft publica la que és la seva obra mestra: Vindicació dels drets de la dona, un assaig que es convertiria en una de les primeres obres feministes de la història. 

En el seu escrit, Mary defensava el dret i la importància que hi ha en el fet que les dones puguin ser educades com els homes, tots som éssers humans i, per tant, tenim els mateixos drets i responsabilitats. 

Malauradament va morir molt jove (1797) per una complicació en el part, després de néixer la futura escriptora Mary Shelley.

Avui dia, ella és considerada com una de les dones més transcendents del món modern. Podem trobar el llibre que ella mateixa va escriure, així com edicions com la de Bebi Fernández que realitza comentaris sobre la mateixa obra de l'autora, també molt recomanable.


___________________________________________________________________________________________________________

Dia Internacional del Llibre (23 d'abril)

Cada 23 d'abril, se celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre amb l'objectiu de fomentar la lectura i la indústria editorial. La seva celebració es remunta a principis del segle XX, el seu origen el trobem, concretament a l'any 1926. La idea original de la celebració del Dia del Llibre va néixer gràcies a un escriptor valencià, Vicente Clavel Andrés, qui ho va proposar a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona (1923) i va ser aprovada pel rei Alfons XIII d'Espanya l'any 1926. El 7 d'octubre d'aquell any es va celebrar el primer Dia del Llibre, però poc després, l'any 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril, coincidint amb Sant Jordi patró de diversos països com Alemanya, Bulgària, Etiòpia, Líban, Països Baixos o Mèxic. 

L'any 1995 el Dia del Llibre es va convertir en Festa Mundial, a través de la UNESCO, que va aprovar proclamar el 23 d'abril de cada any com el "Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor. 

El dia 23 d'abril és molt simbòlic, doncs el 23 d'abril de 1616 van morir Miguel de Cervantes, William Shakespeare i, es creu que també, Inca Garcilaso de la Vega. Per aquest motiu, aquesta data és tan simbòlica per a la literatura universal.

 

___________________________________________________________________________________________________________

 Simone de Beauvoir

Coneixeu a Simone de Beauvoir? Ella va ser escriptora, professora i filòsofa nascuda a París, la mateixa ciutat on va morir. I dediquem aquesta entrada a aquesta escriptora feminista perquè avui, 14 d'abril, fa 36 anys de la seva defunció. Va ser una dona que va dedicar tota la seva vida al moviment del feminisme i, a través de les seves obres, va reivindicar els drets i el reconeixement de les capacitats de les dones. 

Inicialment, va haver de lluitar molt per donar a conèixer les seves novel·les i les seves idees, doncs en aquell moment es trobava amb moltes persones de mentalitat tancada, amb una societat que feia molta crítica a allò que ella pensava. La lectura El segon sexe (1949) és considerada l'obra que la va catapultar en la seva lluita pel feminisme, sent considerada una obra inapropiada per alguns sectors d'aquella època. 

A la Sala de lectura del Besòs, podeu trobar alguns dels seus llibres i aquest pròxim divendres, dedicarem la recomanació a un dels seus llibres més coneguts: La mujer rota (1967).

___________________________________________________________________________________________________________

Care Santos

L'entrada d'avui està dedicada a la mataronina Care Santos, ja que avui dia 8 d'abril de 2020 celebra els seus 50 anys! La Care és una escriptora catalana que va començar a escriure des de ben petita i amb només 14 anys va guanyar el seu primer concurs literari. 

Escriu tant en català com en castellà, tot i que la seva obra ha estat traduïda a més de 23 idiomes. Destaquen llibres per adults com La mort de Venus o Mitja vida. Però, alguns dels llibres que més triomfen són els seus llibres juvenils! I és que són molts els instituts que escullen els seus llibres per incentivar la lectura entre els joves. 

Una de les sèries més conegudes de l'escriptora mataronina és la sèrie iniciada amb el llibre Mentida (Premi Edebé, 2015), i que continua amb els llibres de Veritat i Por

Us recomanem la lectura dels seus llibres! 

 ___________________________________________________________________________________________________________

Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil

Cada 2 de març, des de 1967, se celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, coincidint amb el natalici de l'escriptor Hans Christian Andersen. L'objectiu d'aquest dia és despertar l'interès i l'amor de les persones pels llibres, fent de la lectura un hàbit de vida per als infants i joves. 

Hans Christian Andersen va ser el creador d'alguns dels contes clàssics infantils més llegits a tot el món. Recordeu la Sireneta, el Soldadet de plom, l'Aneguet lleig? Doncs aquests tres són llibres d'aquest escriptor danès, com tants d'altres. Molts d'ells han acabat als teatres i a la gran pantalla.

Per aquest motiu, us convidem a que, una vegada passats aquests dies de confinament, vingueu a visitar la secció infantil de la Sala de lectura, un espai ple de llibres per als més petits de la casa. De ben segur hi haurà més d'un llibre d'en Hans Christian Andersen. I... per aquells no tan petits, també tenim una secció de novel·la juvenil força àmplia! 
Tot i així, els més grans no oblideu què va dir l'escriptor... Els contes s'escriuen per adormir els nens i despertar els adults. No deixeu mai de llegir contes!!!


___________________________________________________________________________________________________________

Patricia Highsmith (1921-1995)

El dia 4 de febrer va fer un quart de segle que la Patricia Highsmith va morir a Suïssa. La novel·lista nord-americana va ser famosa per les seves obres de suspens. La temàtica de la seva obra se centra sobretot en el crim i presenta uns personatges molt ben caracteritzats que solen trobar-se propers a la psicopatia, movent-se entre el bé i el mal. 

Gràcies a una estada a Europa, es va inspirar per escriure una sèrie de llibres al voltant del personatge de Tom Ripley. La primera aparició d'aquest és del 1955 amb el llibre El talent de Mr. Ripley. Amb aquesta primera novel·la, Highsmith va obtenir el Gran Premi de Literatura Policíaca i va estar nominada al Premi Edgar a la millor novel·la. El llibre va ser adaptat dues vegades al cine. La serie de Mr. Ripley està conformada per un total de 4 novel·les més. 



___________________________________________________________________________________________________________

75 anys de l'alliberament d'Auschwitz Propostes literàries per commemorar aquesta data

El dia 27 de gener de 2020 s'ha commemorat el 75è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz de mans de l'exèrcit de la Unió Soviètica, un dels camps polonesos on van ser assassinades més d'un milió de persones. Aquest camp va ser testimoni de moltes de les pitjors atrocitats comeses pel règim nazi i això ha estat clau per la creació de molts llibres que podem trobar actualment. 

Coincidint amb la data i tenint present la frase de George Santaya: "Aquells qui no recorden el passat estan condemnats a repetir-lo", doncs és important no oblidar mai allò que els humans han arribar a ser capaços de fer uns als altres, us fem una proposta d'una sèrie de llibres que podeu trobar a la Sala de Lectura sobre el tema.

Estigueu atents a la recomanació de divendres, una lectura de literatura juvenil sobre la mateixa temàtica!

Trilogia d'Auschwitz (Primo Levi)
«Vaig tenir la sort de no ser deportat a Auschwitz fins a 1944, després que el govern alemany hagués decidit, a causa de l'escassetat creixent de mà d'obra, prolongar la vida mitjana dels presoners que anava a eliminar.» Així comença Si això és un home, crònica en llenguatge mesurat i sobri de l'espera del no-res, la privació quotidiana, l'oblit de la condició humana dels presoners dels camps d'extermini nazis.
Completen la Trilogia d'Auschwitz dues obres posteriors: La treva (1963), relat picaresc de les tribulacions d'un grup d'italians, alliberats dels camps nazis, que recorren durant mesos els camins d'Europa central en companyia de l'Exèrcit Roig, i Els enfonsats i els salvats (1986), un assaig en el qual Primer Levi tracta de comprendre les condicions i circumstàncies que permeten la degradació de l'ésser humà.

Les benignes (Jonathan Littell)
Maximilien Aue és Doctor en dret, casat, amb fills discret i calmat. Des d'un lloc tranquil de França i després de 30 anys, es decideix a comptar el seu passat. No perquè sent cap necessitat de justificació, simplement vol contar la història tal com ell la va viure. Perquè Maximilien era oficial de les SS. Jonathan Littlel ens fa reviure els horrors de la Segona Gerra Mundial des del costat dels botxins, al mateix temps dóna compte d'una vida com a poques vegades s'ha fet: Les benèvoles és l'epopeia d'un ser arrossegat pel seu propi recorregut i per la Història.

El pianista del gueto de Varsovia (Wladyslaw Szpilman)
El llibre, escrit en primera persona, l'autor explica com va sobreviure a les deportacions alemanyes de jueus als camps d'extermini, la destrucció de 1943 del gueto de Varsòvia i en 1944 l'Alçament de Varsòvia durant la Segona Guerra Mundial. La mort, el sadisme, la degradació dels individus són narrats sense jutjar, sense dramatisme, amb simplicitat aterridora. Descrivint la lenta deterioració del seu món, unit a la pèrdua de la seva família, de la seva casa, a les humiliacions sofertes en mans dels oficials de les SS i de la policia del gueto jueu, a la cerca desesperada d'aliments, aconsegueix una narració desapassionada que acosta al lector de manera inquietant a la guerra, recollint amb cruesa i concreció els horrors soferts i presenciats.

El hombre en busca de sentido (Victor Frankl)
En aquesta obra, Viktor E. Frankl explica l'experiència que li va portar al descobriment de la logoterapia. Presoner, durant molt de temps, en els malvats camps de concentració, ell mateix va sentir en el seu propi ser el que significava una existència nua. Com va poder ell que tot l'havia perdut, que havia vist destruir tot el que valia la pena, que va patir fam, fred, brutalitats sense fi, que tantes vegades va estar a punt de l'extermini, com va poder acceptar que la vida fora digna de viure-la? El psiquiatre que personalment ha hagut d'enfrontar-se a tals rigors mereix que se li escolti, perquè ningú com ell per a jutjar la nostra condició humana sàvia i compassivament. Les paraules del doctor Frankl aconsegueixen un tremp sorprenentment esperançador sobre la capacitat humana de transcendir les seves dificultats i descobrir la veritat convenient i orientadora.

Diari d'Anna Frank (Anna Frank)
Després de la invasió d'Holanda, els Frank, comerciants jueus alemanys emigrats a Amsterdam en 1933, es van ocultar de la Gestapo en una golfa annexa a l'edifici on el pare d'Anne tenia les seves oficines. Eren vuit persones i van romandre recloses des de juny de 1942 fins a agost de 1944, data en què van ser detingudes i enviades a camps de concentració. En aquest lloc i en les més precàries condicions, Anne, en aquell temps una nena de tretze anys, va escriure el seu escruixidor Diari: un testimoniatge únic en el seu gènere sobre l'horror i la barbàrie nazi, i sobre els sentiments i experiències de la mateixa Anne i els seus acompanyants. Anne va morir en el camp de Bergen-Belsen al març de 1945. El seu Diari mai morirà.



       

         


No hay comentarios:

Publicar un comentario